1e literaire jamsessie bij Rekere 2.0 (16-4-2018)

1e literaire jamsessie bij Rekere 2.0 een succes

Rhea opent

Conny draagt voor

Karin sings jazz

​Maandagavond 16 april 2018 was het zover. Dichters en muzikanten ontmoetten elkaar op het podium van de grote zaal van wijkcentrum Rekere 2.0 om een kruisbestuiving tussen muziek en poëzie tot stand te brengen. Dichterskring Alkmaar werd vertegenwoordigd door Conny Lahnstein, Elbert Gonggrijp, Petra van Rijn en nestor Dick van Hoeve die met zijn fijnzinnig getekende lentegedichten het publiek verraste. Daarbij had debutante Sylvia Schiechel zich spontaan aangemeld bij de organisatie. Het muzikale veld was goed bezet met drie gitaristen, basgitarist, saxofonist, fluitist en kleine percussie met effecten. De Korg-synthesizer legde de ondergrond van het geluidsdecor.

Karin Dokter kroop vol enthousiasme in de huid kroop van Sarah Vaughan en bracht aansprekende jazzsongs uit de jaren vijftig. Singersongwriter Brandon Commandeur vertolkte de levensblues op overtuigende  wijze met een  gepassioneerde benadering van tekst en muziek. Beide acts werden zeer gewaardeerd door het publiek en zetten de juiste sfeer voor het persoonlijke  verhaal van de optredende dichters. De muzikanten toonden respect voor het gesproken woord door rekening te houden met de verstaanbaarheid van de poëtische voordracht. Soms was er een perfecte match tussen muziek en poëzie, even later ging de wisselwerking tussen beide kunstvormen weer verloren. Tijdloze geluidsgolven uit de synthesizer vormden een bedding voor de tekstvoordracht. Dan weer droegen lichte arpeggio’s het geluidslandschap waarin de dichters hun werk tot leven probeerden te wekken.

Paul Hergaarden verzorgde de presentatie op zijn eigen vlotte wijze en kwam met een welkome overwachte wending in het programma waarbij het publiek de gelegenheid kreeg om Dick’s natuurgedichten voor te dragen. Hierdoor kwam ieder op meer persoonlijke wijze in contact met poëzie, wat zeer werd gewaardeerd. Ondanks voortdurende improvisatie eindigde het programma juist op tijd, wat een mirakel is,  jamsessies willen nog weleens uit de rails lopen. Deze eerste sessie was zonder meer een waardige start van de activiteiten van Kunstcollectief Huiswaard. Muzikanten, dichters en publiek gingen met een goed gevoel naar huis. Voor herhaling vatbaar.

Felix Hogeboom

Sylvia debuteert

Petra aan het woord

Elbert frontaal

​P.S. Klik op de bovenstaande foto’s voor een vergrote weergave.
Zie ook: Fotoalbum sessie 16-4-2018