Archief

1e vrije sessie ‘muziek en poëzie’ bij Rekere 2.0

De eerste vrije sessie ‘muziek en poëzie’ vindt plaats op maandagavond 16 april 2018 bij De Rekere 2.0. Dichterskring Alkmaar is van de partij met Dick van Hoeve, Petra van Rijn, Elbert Gonggrijp en Conny Lahnstein. Natuurpoëzie met filosofische inslag mengt zich met geëngageerde teksten, observaties uit het dagelijks leven en persoonlijke stellingnames. Vrijwel precies een jaar later, op maandagavond 15 april 2019, is er de derde vrije sessie waarbij de afvaardiging van de dichterskring wordt uitgebreid met Paul Roelofsen en Annemarie Kuster. Amsterdamse gast is dichter en kunstenaar Aja Waalwijk, al sinds tientallen jaren aan de voorhoede bij kunstenaarskolonie Ruigoord, en gekend performer in creatieve orakeltaal.

Kunstcollectief Huiswaard is vertegenwoordigd met Rhea Ruppert en Felix Hogeboom; Sylvia Schiechel en Lies Laan hebben zich aangemeld bij de organisatie. Jelle Bouwhuis (gitaar/synth.), Robert-Jan Vleesch Dubois (sax/fluiten/synths.), Ko Zegwaard (bas/synth.), Lucas van Velzen (dwarsfluit) en Thijs Fatels (kleine percussie, effecten) verzorgen de muzikale ondersteuning van de dichters. Paul Hergaarden presenteert en leidt de sessie in goede banen waarbij de dichters de gelegenheid krijgen om de muzikanten aanwijzingen te geven. Het is de bedoeling dat tekst en muziek in harmonie samenklinken en elkaar versterken.

Zie: Nabespreking vrije sessie ‘muziek en poëzie’ (15-4-2019)


Impressie van de vrije sessie bij de Open dag (9-2-2019)


Kunstcollectief Huiswaard bij Open dag Rekere 2.0 (zaterdag 9-2-2019)

Beeldende kunst, voordrachten en muziek. Kunstcollectief Huiswaard presenteert zich bij de Open dag van wijkcentrum Rekere 2.0 met een expositie in de hal en kleine zaal.  Kleurige, fantasierijke schilderingen van Annie van Riemsdijk, Karin Dokter en Astrid van der Linde. Curieus tekenwerk van Jelle Bouwhuis, voorstellingen uit een fantasywereld, waarbij de nauwgezette pentekening opvalt.

wegwijzer naar de zaal

Annie v.Riemsdijk

 

Jelle met gitaar en synth.

R.-J. fluitsynth.

 

​Karin Dokter laat  werkstukken zien die gemaakt zijn tijdens haar Kidz workshop. Astrid van der Linde geeft uitleg bij haar wasschilderingen, een schildertechniek die voor ieder toegankelijk is en waarbij met een strijkbout gesmolten was in diverse kleuren op papier wordt aangebracht.

Annie van Riemsdijk toont vrij schilderwerk met abstracte figuratie waarbij de verbeelding een vrije loop is gelaten. Tijdens de Open dag is er een knutseltafel waaraan de allerkleinsten met verf, krijt of potlood tekeningen kunnen maken.

Petra leest poëzie

Karin Dokter

 

tek. Jelle

tek. Astrid

tek. Jelle/Felix

Tijdens de Open dag wordt er gemusiceerd door de Fruitcompagnie ‘muziek en poëzie’, bestaande uit Felix Hogeboom (zang/voordracht), Jelle Bouwhuis (gitaar/synths) en Thijs Fatels (kleine percussie/effecten).  Het accent ligt hierbij op het eigen kleinkunstliedrepertoire.

Petra van Rijn leest poëzie met een autobiografische inslag waarbij nauwgezette observatie en maatschappelijke betrokkenheid naar voren komen. Het is aan het gehoor om hierin ervaringen uit de eigen jeugd en levensgeschiedenis te herkennen.

Jelle en Robert-Jan maken ‘experimentele muziek’ met gitaar, synthesizer en fluit waarbij Felix enige dichterlijke teksten probeert te performen. Het geluid in de zaal is goed uitgebalanceerd, zowel stem als instrumentalisten zijn duidelijk hoorbaar. Hans Brandjes schuift aan met beats, gestuurd vanaf zijn mobiele telefoon. Menno geeft ritmische ondersteuning op de kacha.

De poëzie is bespiegelend van aard, met een serieuze toon. Het resultaat van de ‘vrije set’ is wisselend, wel treft de bezoeker van de kleine zaal de bijzondere atmosfeer, en eenmaal binnen kun je de tekeningen en schilderwerken gemaakt door leden van het kunstcollectief op je gemak bekijken.

Felix Hogeboom

Zie ook: Pop-Up Kunst en Muziek bij Rekere 2.0 geslaagd

JAM SESSION BLUES  
Lopend door Huiswaard …   

zien we de waarde van kunst …
in de huizen van de wijk …
waar de deuren openstaan …
om de stijlen te tonen.
Op onze voeten …
weggaan om te kijken …
naar de vormen …
en beelden …
van kleurige taal.
Komt, gaat het zien …
wat er broeit in de geesten …
van kunstenaars en muzikanten …
met hun poetry-jazz …
en ritmes all over.
Zo brengen creaties …
de wandelaar vermaak …
als er nieuwsgierig …
de kern wordt ontdekt van …
KUNSTGROEP  HUISWAARD!

Rhea Ruppert 2018

Rhea