Pop-Up ‘Kunst en Muziek’ (3-11-2018)

Pop-Up Kunst en Muziek bij Rekere 2.0 geslaagd

‘Boeren, burgers en buitenlui, komt dat zien en luisteren’, hierbij is de muzikale sessie bij Pop-Up Kunst en Muziek in de Rekere 2.0 geopend. Zaterdagmorgen 3 november, kort na 11u, treedt de formatie De Hik op, bestaande uit Ko zegwaard (bas), Robert-Jan Vleesch Dubois (tenorsax), Karen Opstelten (cello) en Derk Zegwaard (drums).

De Hik: R.-J. leest

De Hik: R.-J. speelt

De Hik: Derk en Ko

​Het eerste nummer wordt ingezet waarbij Robert-Jan de toon zet met een tekstvoordracht over een berooide busreiziger op een grijze, regenachtige dag; een nachtmerrie-scenario, waarbij de passagier met bloedend hoofd uit de bus wordt gezet omdat hij niet kan pinnen en slechts twee euro op zak heeft. Onheilspellende bas, dito cello en drumwerk waarbij de muziek de naargeestige atmosfeer van de tekst illustreert. Klagende klanken uit de beker van de tenorsaxofoon, langgerekt en slepend, met de bas in schurend contrast. Een nachtmerrie die voortgaat.

De Hik brengt muziek als levend creatief organisme waarbij ritmes en patronen in behendig vraag- en antwoordspel tussen de instrumentalisten worden uitgewerkt, met een gedecideerdheid en stelligheid die muzikale ervaring verraadt. Door de nummers heen zijn aansprekende solo’s van sax, bas en drum te horen.

Pop-Up Kunst en  Muziek (3-11-2018): Bespreking optreden De Hik

Felix performing poetry

Lucas dwarsfluit

Ko op de bas

​​Na deze openingsact is het tijd voor een vrij blokje improvisatie. Performer Felix Hogeboom wordt hierbij begeleid door Jelle Bouwhuis (gitaar/synths.), Robert-Jan Vleesch Dubois (sax/synths.), Brandon Commandeur (gitaar), Thijs Fatels (kleine percussie met effecten) en Derk Zegwaard (drum). Felix brengt als eerste de tekst ‘Barok’ waarbij de synths een bij de surrealistische inhoud passende sfeer neerzetten. Thijs hanteert de vibra-slap in combinatie met een digital-delay-echo, de voordracht blijft daarbij in spannend contrast met de muzikale begeleiding. De poëtische voordrachtstekst ‘Het geluk’ komt met sax- en gitaaromlijsting goed uit de verf, waarbij de muzikanten de ruimte hebben om te improviseren.

‘Mijn lied om jou’ brengt eveneens ritmische gitaarbegeleiding, met rondzwemmende geluiden van de synthesizer. De stem van de performer is lichtelijk geknepen. Robert-Jan zoekt naar de maximale expressie van het minimale effect op keyboard- en fluitsynthesizer. De vrije muzieksessie is zeker ook een proeftuin voor de experimenterende kunstenaar. De synthesizer imiteert kleine brabbelende stemmetjes waarbij de dichter zijn eigen poëtische evangelie brengt. Na een klein kwartier volgt een muzikaal intermezzo, afgesloten met de slotzin ‘Ik vertrouw mijn dromen teveel, wantrouwen werkt beter’. Te horen is een goede samenwerking tussen performer en instrumentalisten, perspectief voor artistieke groei. Dan is er applaus. De volgende set kan beginnen.

Pop-Up Kunst en Muziek (3-11-2018): Bespreking optreden Fruitcompagnie

Paul draagt voor

Sylvia leest eigen werk

​​Vanaf circa 13.30u is er een programma met presentatie door Paul Hergaarden. Daarbij treden op Sylvia Schiechel, Paul Hergaarden – met teksten uit de bundel Louis Boersen zingt en speelt – Annie van Riemsdijk, Karin Dokter en Felix Hogeboom. Rond 16.00u wordt het programma beëindigd. Sylvia overtuigt met openhartige poëzie waarin ze intimiteit, huiselijkheid en vrijheid en vakantie beschrijft, de natuur observeert, de weersgesteldheid als uitgangspunt neemt om gevoelens te benaderen. Sylvia wordt begeleid door Menno, die voor deze keer uiterst subtiel en ingehouden de drumstokken hanteert. In de zaal is stille verdiepende aandacht merkbaar. Paul Hergaarden brengt met toewijding de lichte poëtische teksten uit de bundel ‘Louis Boersen zingt en speelt’, verschenen in 1997 met teksten van Felix Hogeboom en Sjoerd van Berkel. Rond die tijd werden ze door Louis ook op straat in Alkmaar en omgeving gezongen, soms begeleid door Felix op accordeon.

Annie van Riemsdijk verrast met een tekst over het binnen- en buitenleven van een oude eikenboom. Een frisse, orginele tekst, die niet moeilijk te begrijpen is. Karin Dokter haalt haar poëzie uit de korte titelbeschrijvingen bij haar schilderwerk en leest eigen gedichten over natuur, zee en duinen uit de bundel Cantina Poëtica, uitgegeven bij het 30-jarig jubileum van Dichterskring Alkmaar in 2012. Observaties, zintuigelijke waarneming en het scheppen van een eigen sfeer vallen hierbij op.

Paul Hergaarden maakt zich verdienstelijk als presentator en coacht de muzikanten, voorafgaand aan het volgende improvisatieblokje. ‘Het kan alle kanten op, we weten niet waar het begint, we weten niet waar het eindigt. Dat is het idee, dan moet er wel variatie zijn, het mag niet één dreun worden.’

Felix Hogeboom

Foto-album Pop-Up ‘Kunst en Muziek’ (3-11-2018)