Geslaagd optreden van De Hik bij Pop-Up Kunst en Muziek 2018
‘Boeren, burgers en buitenlui, komt dat zien en luisteren’, hierbij is de muzikale sessie bij Pop-Up Kunst en Muziek in de Rekere 2.0 geopend. Zaterdagmorgen 3 november, kort na 11u, treedt de formatie De Hik op, bestaande uit Ko zegwaard (bas), Robert-Jan Vleesch Dubois (tenorsax), Karen Opstelten (cello) en Derk Zegwaard (drums).
Het eerste nummer wordt ingezet waarbij Robert-Jan de toon zet met een tekstvoordracht over een berooide busreiziger op een grijze, regenachtige dag; een nachtmerrie-scenario, waarbij de passagier met bloedend hoofd uit de bus wordt gezet omdat hij niet kan pinnen en slechts twee euro op zak heeft. Onheilspellende bas, dito cello en drumwerk waarbij de muziek de naargeestige atmosfeer van de tekst illustreert. Klagende klanken uit de beker van de tenorsax, langgerekt en slepend, met de bas in schurend contrast. Een nachtmerrie die voortgaat.
Dan vult de sax in vrije omzwerving de klankruimte met stuwende en dwingende solo in de sfeer van jazz-improvisatie met adequate, strakke omlijsting van het drumwerk; toenemende herhaling van ritmisch gebrachte strofen waarbij bas, cello en drum contrasteren.
Bij een volgend nummer soleert de bas, waarbij de langzame en afgewogen muzikale ontwikkeling de aandacht gevangen houdt. De sax antwoordt met vertraagde langgeblazen tonen en neemt het spel gaandeweg over. Vervolgens klinken zowel cello als bas, dan neemt de drummer zijn solo, met kleine en grote trom en accenten van de hi-hats wordt de wat donkere sfeer van de voorgaande muziek perfect opgepakt. De saxofonist loopt van het podium af om publiek naar de zaal te lokken, de drummer levert treffende ondersteuning, de bassist besluit het nummer.
Dan is het tijd voor nog een treffende bassolo, waarbij verschillende wijzen van aanslaan en tokkelen van de snaren worden gebruikt. Subtiele invulling van drummer waarna de saxofoon invalt met licht-wrange lyriek; cello, bas en drum gaan met elkaar in dialoog. De muzikanten van De Hik tonen dat ze creatief op elkaar zijn ingespeeld. Gedurende het spel ontstaan er afwisselende dialogen waarbij sax en cello, sax en bas met drum aan het woord zijn, met gulle ruimte voor soli.
De Hik brengt muziek als levend creatief organisme waarbij ritmes en patronen in behendig vraag- en antwoordspel tussen de instrumentalisten worden uitgewerkt, met een gedecideerdheid en stelligheid die muzikale ervaring verraadt.
De formatie De Hik laat een gevarieerd, eigen geluid horen, waarvoor altijd wel een podium te vinden is.
Felix Hogeboom
Compilatie ‘De Hik’ bij Pop-Up Kunst en Muziek 2018